Information om serviceåtgärder på Volkswagens fordon

Publicerad 2015-12-15

Volkswagen meddelar att fordon i motorfamiljen EA189, av årsmodell 2012 – 2015 med 1,2-, 1,6- och 2,0-liters dieselmotorer, kommer att behöva genomgå en serviceåtgärd. 

I fordon med en 1,6-litersmotor görs en mjukvaruuppdatering i motorns styrenhet. Vidare installeras en flödeslikriktare. En mjukvaruuppdatering sker även i fordon med 2,0-litersmotor. Arbetet beräknas i båda fallen ta mindre än en timme i anspråk.

För fordon med 1,2 litersmotor utvecklar Volkswagen för närvarande en åtgärd som ska godkännas av den tyska myndigheten KBA. Sannolikt handlar det om en mjukvaruuppdatering i motorns styrenhet.

Eftersom mjukvaran varierar något mellan olika bilmodeller sker uppdateringen allt eftersom den anpassats till respektive modell. Volkswagen meddelar brevledes berörda myndigheter när det är dags för dem att kontakta en auktoriserad verkstad för att utföra de aktuella åtgärderna. Det ska vara möjligt att genomföra åtgärden i samband med ett ordinarie verkstadsbesök, exempelvis ett servicetillfälle. Volkswagen kommer vid behov att bistå med en lånebil.

Volkswagen rapporterar vidare att ingen olaglig förändring av uppgivna CO2-värden kan påvisas i koncernens bilmodeller. Ett litet antal modellversionen, varav de flesta inte säljs i Sverige, kommer emellertid att justeras vad gäller registrerade siffror. Bedömningen är att ingen bilmodell får problem att klara miljöbilsgränserna.

Information om ovanstående åtgärder finns även tillgänglig på de olika märkenas webbplatser volkswagen.se, audi.se, skoda.se och seat.se, samt på vwdieselinfo.se. Du kan också kontakta kundservice via telefon 08-120 810 40 eller e-post (se respektive bilmärkes webbplats).