Till innehåll på sidan

Uppdaterad info 2022-05-31

EU har sedan februari 2022 antagit ett stort antal sanktioner mot Ryssland och Belarus bland annat den sanktionsförordning som antogs den 8 april 2022 och som konkret berör upphandlingsområdet. Sanktionsförordningen innebär att det, från och med den 9 april 2022, är förbjudet att tilldela offentliga kontrakt till och, från och med den 11 oktober 2022, är förbjudet att fullgöra offentliga kontrakt eller koncessionskontrakt med:

  • ryska medborgare eller fysiska eller juridiska personer, enheter eller organ som är etablerade i Ryssland
  • juridiska personer, enheter eller organ som till mer än 50 procent direkt eller indirekt ägs av en enhet som avses i punkt 1
  • fysiska eller juridiska personer, enheter eller organ som agerar för, eller på uppdrag av, en enhet som avses i punkt 1–2.

Förbudet inbegriper, om de står för mer än 10 procent av kontraktets värde, underleverantörer, leverantörer eller enheter vars kapacitet utnyttjas i upphandlingen.

Statens inköpscentral har, sedan ikraftträdandet av förordningen, haft en dialog med Upphandlingsmyndigheten m.fl. för att klargöra vilka konsekvenserna av förordningen blir. Vi har inlett ett arbete med att kartlägga leverantörsleden i våra befintliga ramavtal och även testa systemstöd för internationell bevakning. Vi vidtar också åtgärder inför tilldelning av nya ramavtal.

För det fall kopplingar identifieras kommer information att delges här på avropa.se och/eller via berörda ramavtalsleverantörer.

Arbetet med att gå igenom ramavtalen är högt prioriterat och samtliga ramavtalsleverantörer har upplysts om den skyldighet som åligger dem att säkerställa att sanktionerna efterlevs av dem och av deras underleverantörer.

Upphandlingsmyndighetens stödmaterial hittar ni här: 

Så påverkas offentlig upphandling av sanktionerna mot Ryssland och Belarus

Här finns även en PDF med Frågor&Svar från EU-kommissionen rörande sanktionsförordningen.

Senast ändrad: 2022-05-31