Stickproppar och uttag till taklampor – ”nytt” regelverk från 1 april 2019

 Publicerad 2020-04-28

Den tidigare använda stickproppen till takarmaturer får ej längre vara monterad på lampor som avropas från det statliga ramavtalet eller köps i butik. (Detta avser den lilla runda stickpropp som normalt används/använts i t.ex. hemmiljö men möjligen även i kontorsmiljö)

Eftersom ramavtalet anger att stickpropp för tak ska vara monterad på armatur vid leverans så kommer detta innebära att avropade takarmaturer kommer att ha den nya lagstadgade/standardändrade stickproppen monterad. Lösa stickproppar av den gamla sorten ska fortfarande vara möjliga att anskaffa och det är fortfarande tillåtet att byta ut den nya stickproppen mot gammal. Att byta ut mot gammal modell av stickpropp är dock inte tillåtet för leverantör att göra innan försäljning/leverans.

Möjligheten att begära att stickpropp inte ska vara monterad vid leverans torde vara möjligt. Dock återstår då utmaningen att få den äldre modellen av stickpropp monterad.

I takarmatur kan även stickpropp för ”vanligt” jordat uttag vara monterad. Dessa stickproppar är godkända och påverkas inte av detta regelverk.

 

Läs mer: https://www.elsakerhetsverket.se/om-oss/press/nyheter/nya-stickproppar-och-uttag-till-taklampor/

Senast ändrad: 2020-04-28