Operatörstjänst för distribution av kundfaktura
Utgångna ramavtal
Avtalsperiod
2017-03-16 - 2022-03-15Förlängningsoption
2022-03-15Avropsform
- Enligt avtal
Kundstöd
Ramavtalsområdet gäller operatörstjänst för distribution av kundfakturor (Operatörstjänst kundfaktura). Det omfattar distribution av elektroniska kundfakturor via Peppol:s infrastruktur samt utskrift, kuvertering, frankering och distribution av pappersfakturor via postoperatör. Ramavtalet är inte längre giltigt men Kammarkollegiet gör under 2022 en ny upphandling av operatörstjänst för elektroniska affärsmeddelanden.
Peppol är en komplett lösning för elektroniska affärsmeddelanden som arbetats fram på europeisk nivå.
Giltighetstid
Ramavtalet kan avropas till och med den 15 mars 2020. Det finns två förlängningsoptioner om vardera ett år. Om båda förlängningsoptionerna används kan ramavtalet avropas till och med den 15 mars 2022, och avropsavtal kan som längst gälla till och med den 30 juni 2030.
Leverantören har rätt att säga upp avropsavtal. Det kan ske tidigast åtta år efter det att ett avropsavtal har undertecknats.
Ramavtalets villkor gäller så länge det finns giltiga avropsavtal.
Avropsrutiner
Avrop genomförs i form av skriftligt samråd.
Prisjusteringar
Leverantören har rätt att anmäla en begäran om prisjustering till Kammarkollegiet. Godkända prisjusteringar innebär att ramavtalsbilaga 4, Priser uppdateras och publiceras på avropa.se. Prisjustering kan tillämpas tidigast två månader efter det att leverantören skriftligen meddelat avropande myndighet om den fastlagda prisjusteringen
Avropsform
Kontrollera noga vilka villkor som gäller för avrop när du ska använda detta ramavtal. På denna sida hittar du dokument som hjälper dig att använda ramavtalen på rätt sätt.
-
OpusCapita Solutions AB
Avtal: 273/2017
Myndigheter under regeringen
Avropsberättigade statliga myndigheter under regeringen ska avropa från de statliga ramavtalen. Förordning (1998:796) om statlig inköpssamordning gäller för myndigheter under regeringen. Dessa myndigheter deltar med automatik och har rätt att avropa på samtliga statliga ramavtal i enlighet med regleringen i förordningen. För information om regleringen och myndigheterna, se regeringens webbplats.
Register över statliga myndigheter under regeringen finns på SCB:s myndighetsregister: https://myndighetsregistret.scb.se
Organisationer som deltar via bekräftelse
Frågor och svar om Operatörstjänst för distribution av kundfaktura
Kontrakt
-
Svar:
Kontrakt kan förlängas med ett år i taget, maximalt till och med den 30 juni 2030. Avropande organisation behöver skriftligt, senast tre månader före utgången av kontraktet, meddela leverantören om förlängningen, se Ramavtalet, avsnitt 8.2. Observera dock att leverantören har en uppsägningsrätt, se Ramavtalet, avsnitt 8.3.
Avrop
-
Svar:
Ramavtalet är giltigt fram till och med 2022-03-15 men det ersätts inte direkt med ett nytt. Ni kan skicka en skriftlig avropsförfrågan till leverantören fram till och med 2022-03-15 men det finns en betydande risk att en tilldelning strider mot gällande rätt om den sker efter ramavtalets sista giltighetsdag. Kontrakt kan gälla som längst till och med 2030-06-30.
-
Svar:
Mallarna är direkt kopplade till ramavtalet och ni ska använda innehållet i dem för att avropsavtalet ska fungera på rätt sätt. Ni kan självklart lägga in texten i "Mall för Avropsförfrågan" i er egen brevmall och kan också förändra typsnitt med mera i de övriga dokumenten.
Ramavtalets omfattning
-
Svar:
Nej, när det gäller företag och organisationer omfattar ramavtalet med OpusCapita AB enbart distribution av elektroniska fakturor via PEPPOL-nätverket. Däremot kan ni fråga efter distribution av e-fakturor till privatpersoners internetbanker som en anpassning.
För företag och organisationer kan ni fortsätta att använda eventuella tidigare uppsättningar för distribution (routingar) som OpusCapita har gjort, men behöver i så fall beskriva det som en anpassning i ert avrop och bestämma en metod för att särskilja fakturor till de aktuella kunderna.
Har ni övergångsvis eller vid enstaka tillfällen behov av att göra nyuppsättningar för att kunna skicka e-fakturor till era företagskunder på andra sätt än via PEPPOL-nätverket behöver ni göra en egen upphandling, till exempel en direktupphandling om omfattningen är ringa. Myndigheten för digital förvaltning (DIGG), digg.se kan ge mer information om vilka e-fakturaformat som den offentliga sektorn i Sverige och i övriga Europa måste kunna ta emot.
Ni kan kontrollera om era kunder kan ta emot e-fakturor via PEPPOL-nätverket genom att skapa en inloggning till SFTI:s verifieringstjänst https://sfti.validex.net/en/idlookup, se fliken PEPPOL Lookup längst upp till höger på skärmsidan. Statliga myndigheter ska kunna ta emot e-fakturor via PEPPOL-nätverket och här finns en förteckning över kommuner och regioner som också kan göra det.
-
Svar:
Ja, det ingår. Operatörstjänst kundfaktura arkiverar kundfakturor och eventuella bilagor med den layout som de hade när de skickades till kund. En gång per år sänds materialet på arkivbeständigt lagringsmedia till myndigheten. Ni kan ange önskemål om längre tidsintervaller i ert avrop, till exempel till avtalstidens slut. En utökning av leverantörens åtagande, till exempel i form av uppsättning av löpande integrationer till en separat arkivlösning, innebär att ni behöver beskriva och betala för en anpassning.
-
Svar:
ESV avråder från att använda lösningar med PDF-fakturor till företag och organisationer och har inte upphandlat stöd för det. Ett problem med PDF-fakturor är att mottagaren behöver skanna dem samt tolka informationen för att kunna tillämpa ett elektroniskt arbetsflöde. En e-postad PDF-faktura medför också osäkerheter och risker kring mottagning och arkivering.
Myndigheter ska följa ESV:s föreskrifter i fråga om format och specifikationer och i dessa ingår inte att vare sig skicka eller ta emot PDF-fakturor.
-
Svar:
Ja, ni kan i vissa fall välja att använda en speciallösning som innebär att ni från ekonomi-/faktureringssystemet skickar färdiga PDF-fakturor till Operatörstjänst kundfaktura för utskrift.
Det kan till exempel vara aktuellt om ni redan har utformat egna kundunika blanketter i ert ekonomi-/eller faktureringssystem och inte vill använda de standardblanketter som ingår i ramavtalet.
Ni kan behöva justera utformningen av PDF-filerna för att kunna använda de standardiserade kuvert med fönster för mottagarens adress samt eventuell logotype och returadress som ingår i tjänsten.
Övrigt
-
Svar:
Fakturaformatet har inte ändrats, så ni behöver inte justera något i ert faktureringssystem.
Enligt ramavtalet är OpusCapita Solutions AB en godkänd Peppolaccesspunkt (Accesspunktsoperatör). Det innebär att de alltid ska följa det som regleras av det avtal för transportinfrastruktur som de tecknat med Myndigheten för digital förvaltning (Digg), alternativt en Peppolmyndighet i något annat land.
Den internationella organisationen OpenPeppol, som ansvarar för nätverkets regelverk, inför från och med den 1 januari 2024 bland annat ett krav på att alla Accesspunktsoperatörer måste skicka med landskod för avsändande organisation. Syftet är ett behov av sammanställd statistik per meddelandetyp och land (inte per enskild organisation). I praktiken innebär det att Accesspunktsoperatörerna måste lägga till ett extra fält med en landskod i det tekniska kuvert (SBDH) som används som en del i överföringsprotokollet mellan accesspunkterna. Information om avsändarens land är en naturlig del av den kundkännedom som samtliga Accesspunktsoperatörer enligt Peppols regler måste ha.
Även om ni själva har kuverterat Peppolfakturorna (använder SBDH-standarden) som transporteras från er till ramavtalsleverantören, måste en godkänd Peppolaccesspunkt alltid följa de specifikationer som gäller i Peppol. Ramavtalsleverantören känner till vilket land ni kommer ifrån. Därför behöver ni inte ange det i varje faktura som ni skickar till dem för vidare distribution via Peppolnätverket.
-
Svar:
Ni har rätt att få vissa rapporter enligt ramavtalet, se ramavtalsbilaga 9, Allmänna villkor Operatörstjänst för distribution av kundfaktura. Be leverantören om de rapporter ni saknar. Ni kan självklart godkänna att leverantören ersätter hela eller delar av den ramavtalade informationen med ett sökbart webbgränssnitt. Gör en felanmälan och ta vid behov ut vite om ni inte får rättelse.
-
Svar:
Om ni själva godkänner att leverantören fakturerar tjänster från olika avtal och kontrakt finns det inga hinder i ramavtalet för det. Däremot bör ni fundera på om era behov av avtalsuppföljning, leveranskontroller och intern kontroll gör att det vore bättre för er med separata fakturor. Samfakturering försvårar också matchningen vid e-handel.
-
Svar:
1. Vad kan avtalsparten inte uppfylla och varför? Säkerställ att det finns en väldigt tydlig beskrivning av varför avtalsparten inte kan uppfylla enligt kontraktet, samt vilka åtaganden (delar) som inte kan uppfyllas.
2. Vad kan avtalsparten ändå göra? Begär av parten en utredning om de sätt den fullgöra sina förpliktelser enligt kontraktet. Om det inte är möjligt, kontrollera om de kan göra något för att begränsa er skada med anledning av den uppkomna situationen. Det kan finnas möjlighet att avbeställa hela eller delar av uppdraget, se över om det finns någon typ av klausul i ramavtalet som kan nyttjas i den uppkomna situationen.
3. Hur kan ni själva hantera situationen? Finns det tidsfrister och anmälningskrav med mera knutet till Force Majeure-klausulen?
4. Föreligger Force Majeure? Avsnitt 17 i ramavtalet behandlar Force Majeure. Innebörden är i princip att situationer som kan utgöra Force Majeure är beror på lagbud, myndighetsåtgärd eller föreläggande, krigshändelse, strejk, lockout, blockad eller annan liknande händelse. Om avtalspart inte kan fullgöra sina åtaganden och det ligger utanför dennes kontroll utgör det en befrielsegrund från ansvar (skadestånd) och utförandet av åtaganden(a) ska flyttas fram till dess att hindret upphör och prestationen kan ske.
Notera att det inte finns något skriftligt krav i ramavtalets force majeure-klausul att meddela motparten. Det följer dock sannolikt av den allmänna lojalitetsplikten i avtalsförhållanden att man bör informera motparten. Kammarkollegiet rekommenderar därför alltid att meddela parten snarast möjligt vid en situation som kan likställas med force majeure.
Bara för att det finns en klausul behöver det inte innebära att den är tillämplig. En bedömning måste göras i det specifika enskilda fallet. Om det uppstår tvist ska denna i första hand avgöras genom förhandling mellan parterna, och i andra hand av svensk allmän domstol.
5. När Force Majeure inte föreligger: Om Force Majeure-klausulen, eller annat villkor i avtalet, inte är tillämplig innebär ett meddelande om force majeure att parten begår ett avtalsbrott. Den skadelidande parten har då rätt till vite och skadestånd.
-
Svar:
Dokument som distribueras elektroniskt via PEPPOL-nätverket måste placeras i ett så kallat PEPPOL-kuvert. På så sätt kan mottagarens adress i nätverket - PEPPOL-ID - läsas av på ett enkelt sätt.
Det finns två alternativ för att placera fakturafilen i ett PEPPOL-kuvert. De beskrivs som införandeprojekt a) och b) i ramavtalet som gäller Operatörstjänst kundfaktura.
a) Normalfallet är att det är ekonomi-/faktureringssystemet som placerar kundfakturor som ska skickas via PEPPOL-nätverket i ett PEPPOL-kuvert. Då återstår för operatörstjänsten att hantera distribution och eventuell felhantering.
b) Som ett alternativ kan operatörstjänsten ta ansvar för att placera fakturorna i ett PEPPOL-kuvert. I dessa fall behöver ni säkerställa att ert ekonomi-/faktureringssystem lägger in kundens PEPPOL-id på rätt ställe i fakturafilen, se vidare ramavtalsbilaga 15, Standarder.
-
Svar:
Den enklaste lösningen är att ekonomi-/faktureringssystemet placerar en så kallad printkod i fakturafilen. Printkoden anger vilken fakturablankett som ska användas.
Ramavtalet som gäller Operatörstjänst kundfaktura omfattar ett antal standardiserade fakturablanketter där printkoderna är fastställda, se även ramavtalsbilaga 15, Standarder. Om ni avropar kundunika blanketter behöver ni bestämma egna printkoder för dem.
Printkoder för standardiserade fakturablanketter:
Printkod
Blankett
101
Kundfaktura/kreditnota
102
Kundfaktura/kreditnota, engelsk text
201
Räntefaktura
202
Räntefaktura, engelsk text
301
Betalningspåminnelse
302
Betalningspåminnelse, engelsk text
401-
Kundunika blanketter
-
Svar:
En fakturafil som av någon anledning innehåller både ett PEPPOL-ID (elektronisk adress i PEPPOL-nätverket) och en printkod (val fakturablankett för utskrift) kommer att distribueras via PEPPOL-nätverket.